Ontspanning

Soms wil je even niets aan je hoofd, zodat je weer ruimte maakt om fris en fruitig verder te gaan!

Ontspanning

Massage

Masseren kan helpen kinderen bewust te worden van zichzelf, hun eigen lijf, hun denken en hun gevoel. Je kunt een kind insmeren en ondertussen masseren met een heerlijke olie, gebruik maken van de hotstones of tussendoor de vibrerende massageknuffel aanbieden. Deze geeft een zacht trillend gevoel wanneer je hem tegen je lichaam aandrukt. Deze monotone trillingen van de beestjes helpen het lichaam te kalmeren, ontspannen en tot rust te komen, maar kunnen bij onderprikkeling ook juist een sensorische tastprikkel geven om een kind te activeren en dus de alertheid en concentratie te verhogen.
Ontspanning

Voetenbad

Als je je voeten tot rust laat komen, verspreidt die rust zich over je hele lichaam.
Ontspanning

Snoezelen

De magie van lichtjes is aan alle kinderen wel besteed. Lees in die tussentijd ook eens het Grote Snoezelboek om meer inspiratie op te doen om snoezelen gericht aan te bieden. Dit boek staat in het meest linker kastje in de witte kast in de hal van #8.
Ontspanning

Borsteltherapie

Borsteltherapie en diepe druktechniek zijn er op gericht om binnen een korte tijd veel prikkels naar het zenuwstelsel te sturen. Het is geschikt voor kinderen die overgevoelig zijn in hun tast en erg snel reageren op diverse vormen van aanrakingen, of juist ondergevoelig zijn voor lichamelijke aanrakingen en minder besef van hun eigen lichaam. Ook is het geschikt voor kinderen die erg druk en of (innerlijk) onrustig zijn. Na het borstelen het borstelen hebben de kinderen vaak een veel intenser gevoel van wat hun lichaam is en waar het zich bevindt. Er wordt geborsteld met een chirurgische borstel. Tijdens het borstelen voelen de haartjes zacht, maar toch ook stevig. Het borstelen kan zeer regelmatig gebeuren. Soms zelfs elke 3 uur!

Het kind mag tijdens het borstelen liggen, zitten of staan. Er mag over de kleding heen worden geborsteld (houd dan de kleding goed glad en stevig vast en borstel niet over de randjes), maar het fijnst is op de blote huid te borstelen. Na het borstelen dient altijd druk te worden gegeven op de gewrichten. De armen, rug en de benen worden geborsteld, niet de buik en het hoofd. Als het kind negatief reageert op de borsteldruk, het doet bijvoorbeeld pijn of het kriebelt veel te erg, stop dan. Na een kwartier kan het nogmaals worden geprobeerd. - Houd altijd met de hand die niet borstelt contact met het kind. - Haast je niet en heb een positieve houding naar het kind toe. De nadruk wordt gelegd op het creëren van een prettige sfeer en aandacht voor het kind - Borstel altijd in de lengte van het kind bij armen en benen. De rug mag verticaal en horizontaal geborsteld worden.